KitabYurdu » Kitab » Roman » Nijat Kazimov - Renkli Taşlar


Şeçilmişlər Nijat Kazimov - Renkli Taşlar

Nijat Kazimov - Renkli Taşlar PDF
ADI:
Renkli Taşlar (Türkçe)
REYTİNQ:
  • +27
MÜƏLLİF:
JANR:
DİL:
FORMAT:
ÇAP İLİ:
-
ÖLÇÜSÜ:
752 KB
Romanın kahramanı universite yıllarından sevdiği kadınla evli olan, özgüveni olmayan yazar Lafayet`dir. Fransa`da yaşayan Lafayet, roman yazma hevesi olsa da, büyük yazarları düşündükden sonra, kendisinin ne kadar küçük olduğunu anlar ve depresyona kapılır. Eşi onun bu kederine sonvermesi için, birgün farkl birşey teklif eder. İş arkadaşının Fransa`nın Korsika adasındakı evinin anahtarlarını eşine vererek oraya gidip, yalnız kalarak yazmaya çalışmasını ister. Vakit kaybetmeden Korsika`ya giden Lafayet, orada İran kökenli komşusu ile garip bir tanışma yaşanır. İntihar etmeye kalkışan Efşar Lafayet tarafından kurtarılır. Hastanede onların arasında diaqloq Lafayetin hayatını kökten değişir. Lafayet Afşarın hayat hikayesini her gün hastaneye onu ziyarete gelerek yazmaya başlıyor. Afşarın zor hayatı Lafayet için insanlık dersine dönüşüyor.
Roman Fransa`da, Rusya`da ve Azerbaycan`da basılmıştır. Çevirisini İstanbul universitesi Prof. Doktoru Fethi Gedikli gerçekleştirmiştir.


Paris öyle bir şehirdir ki, sanki burada hiç kimse uyumaz, herkes uyanıktır. Öğleleri şehirden nasıl ses gelirse, gece yarısı da aynı ritmde devam eder. Bir vakitler edebiyatın en görkemli temsilcileri bu şehirde yaşamıştı; bugün olsa muhakkak ki bu gürültü yüzünden buradan kaçarlardı. Bilmem, belki de sırf bu gürültü yüzünden burada yazamıyorum. Ne kadar gayret etsem de, düşüncelerimdeki sözleri bütünleştirip ard arda dizemiyorum. Artık ömrümün üçte birini tamamladım. Üniversite diplomamdan, Pariste yerleşmek arzumdan, okuduğum yüzlerce kitaptan, bir de Sofi’den başka bir şeyim yok. Aslında, normal bir işim vardı, şehrin büyük bir kitap mağazasında çalışıyordum. Ama aksilik, mağaza kapatıldıktan sonra işsiz kaldım. Sofi ise üniversitede okuduğum vakitler âşık olduğum kızdır. Üniversiteyi bitirdikten sonra dinî, ırkî farklara aldırmadan evlendik, şimdiye kadar da mesut yaşıyoruz. Sofi de çalışmasaydı, elbette geçinmemiz çok güç olurdu. Hayatta belki de beni anlayan yegâne şahıs odur, salt bunun için de Sofi bana göre ideal kadındır. Eğer becerebilsem, yazacağım romanda Sofi’nin karakterini yaratmak isterdim. Eminim ki, Nerval de, Mopassant da onu tanısaydı, bir gün yazdıkları hikâyelerin esas karakteri olurdu.