KitabYurdu » Kitab » İqtisadiyyat » Allyn Freeman – Liderlik Dehası ve Alfred P. Sloan


Şeçilmişlər Allyn Freeman – Liderlik Dehası ve Alfred P. Sloan

ADI:
Liderlik Dehası ve Alfred P. Sloan
REYTİNQ:
  • +4
MÜƏLLİF:
DİL:
FORMAT:
ÇAP İLİ:
-
ÖLÇÜSÜ:
2.12 Mb
Çoğunlukla yaratıcı ruhu tanımayı ve takdir etmeyi beceremeyiz.
   Alfred P. Sloan, Jr.
    
   Public Broadcasting System (PBS) kanalındaki bir televizyon programının sonunda yer alan tanıtım yazılarında şöyle bir cümle geçer: “Bu program Alfred P. Sloan Vakfı’nın sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.” Ünlü Rockefeller ve Carnegie aileleri gibi, bütün bir PBS belgeseline kaynak aktaracak kadar çok para biriktirmiş olan bu Alfred P. Sloan kimdir?
   Bu sorunun yanıtını bulmak için www.sloan.org adresli internet sitesini ziyaret edebilir ve buradan söz konusu vakfın 1934’te kurulduğunu ve hayırseverlik hizmetlerinin bilim, ekonomi, eğitim ve kültür gibi alanlara yayıldığını öğrenebilirsiniz. 2003 yılı sonu itibarıyla vakfın toplam yatırımlarının piyasa değeri, 1,3 milyar dolar gibi hayret verici bir rakama ulaşmıştı.
   Konu biraz daha araştırıldığında Sloan’ın 1946 yılında New York’ta dünyanın önde gelen kanser araştırma ve tedavi merkezlerinden biri olan Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nin kurucularından biri olduğu ortaya çıkar. Massachusetts Institute of Technology’deki (M.I.T.) saygın Sloan İşletme Okulu’na kaynak sağlayan da odur. Nihayet liste Alfred P. Sloan Müzesi’yle biter -Michigan, Flint’teki tarihi otomobiller ve bölgesel tarih merkezi.
İnternet sitesinin “yaşamöyküsü” bölümünde Alfred P. Sloan, Jr.’ın bütün parasını General Motors Corporation’da (GM) geçen neredeyse altmış yıl zarfında, başkan ve yönetim kurulu başkanı (CEO) sıfatıyla hizmet veren bir çalışan olarak kazandığını öğrenirsiniz. Başardığı işler yönetim ve liderlik kazanımlarının evrensel zirvesi olarak nitelendirilir. Onunki Amerikan iş dünyasında bir benzeri daha olmayan bir kariyer başarısıdır.
   Temel gerçek şudur ki, Alfred P. Sloan, Jr. General Motors’un dizginlerini eline aldığında modern şirket örgütlenmesi kavramını sonsuza kadar değiştirmiştir.
Kitabın Düzeni
   Bu çalışma iki unsurdan oluşmuştur: Ayrı bölümlerde ele alınan Alfred P. Sloan’ın yönetim zekâsı ve onun eğitici ve yenilikçi uygulamalarının bilgeliğini yansıtan büyüklü küçüklü birçok diğer şirket ve örgütlenme örnekleri.
   Sloan’ın liderlik ve yönetim dersleri -onun iki özyaşamöyküsünden ve öncelikle bir yönetim gurusu olan Peter Drucker’ın yazıları olmak üzere çeşitli yazılardan derlenmiştir- modern Amerikan şirketinin ilk başarılı uygulamalarına ait bir tarihi ortaya koyar. Bunlar Sloan’ın geçmişin genel ve özel iş sorunları karşısında ürettiği, bugün de geçerli olan esaslı ve sağduyulu çözümleridir.
   Büyük bir ölçeğe yayılan çeşitli şirketlere ve kuruluşlara ait geçmiş örnekler, Sloan’ın işletme dersinin pekiştirildiği veya altının çizildiği çeşitli durumları aydınlatır niteliktedir. Bu gerçek öyküler, Sloan’ın iş ilkelerine bağlı kalmanın sonunda ortaya çıkan başarıyı gösterir. Dahası, bu örneklerden birkaçı Sloan ilkeleri görmezden gelindiğinde neler olduğunu anlatır.
   Alfred P. Sloan, Jr. modern işletmenin nasıl sürdürüleceği ve işletileceğine dair dinamik, yeni bir vizyon sunmuştur; ve bunu basiretle ve ender rastlanan bir sağduyuyla gerçekleştirmiştir. Bu kitabın iddiası, tarihi Sloan-GM deneyiminin, başarı yolundaki bir yöneticiyi pratik ve mantıklı düşünme için eğitebilecek bir inceleme değeri taşıdığıdır...