KitabYurdu » Kitab » Dünya Ədəbiyyatı » Italo Calvino - Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu


Şeçilmişlər Italo Calvino - Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu

ADI:
Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu
REYTİNQ:
  • +42
MÜƏLLİF:
DİL:
FORMAT:
ÇAP İLİ:
2008
ÖLÇÜSÜ:
259 KB
Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu ilk olarak 1979 Haziranında Ei-naudi Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabın çıkmasından sonra Calvino pek çok gazete ve dergiyle söyleşi yaptı. Kitabın yapısı ve anlamı üzerinde düşünmek ve tartışmak için en doğru fırsat ona eleştirmen Angelo Guglielmi tarafından sunuldu: Calvino 1979 Aralık ayında Alfabeta aylık dergisinde 'Eğer Bir Kış Gecesi Bir Anlatıcı' adıyla şu sunumu yaptı:
Sevgili Angelo Guglielmi, 'bu noktada Calvino'ya iki sorum olacak' diye yazıyorsun, ama Alfabeta dergisinin 6. sayısında 'Italo Calvino'ya Sorular' başlıklı yazında benim Yo/cu'mla ilgili yönelttiğin gizli ya da açık pek çok soru var. Seni elimde geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.
Yazının soru sormayan bölümünden başlayacağım; burada sözlerimiz başlangıçta aynı yönde ilerliyor, ama daha sonra bazı görüşler yüzünden yollarımız çatallanarak birbirinden uzaklaşıyor. Kitabı son derece sadık bir yaklaşımla tanıtıyorsun ve birbiri ardına sunulan on romanı okura belirgin bir biçimde açıklıyorsun:
'.... Bir romanda gerçeklik sis gibi ele geçirilemez bir özel
lik taşır; bir başkasında konular fazlasıyla cİsınanilik ve cinsellik yüklüdür; bir üçüncüde kazanan, zihinsel eylemleri inceleme yaklaşımı oluyor; bir başkasında tarihe, siyasete ve eyleme gönderme yapan varoluşsal bir gerilim söz konusudur; gene bir başkasında son derece kaba bir şiddet yaşanır, bir başkasında ise sıkıntı ve kaygı yüzünden dayanılması güç bir duygu yükselir. Ve sonra bir erotik-yoldan çıkmış, bir yeryüzüne ilişkin-il-kel ve son olarak bir de kıyamet habercisi roman vardır.1
Bu on 'başlagıç'ı tanımlamak için eleştirmenlerin büyük bir bölümü olası modeller ve kaynaklar arama yoluna giderlerken (ve bu yazar listelerinde genellikle hiç aklıma gelmeyen adlar belirdi; bu şimdiye dek pek keşfedilmemiş bir alana dikkat çekti: Farklı metinler arasında zihinsel bağlantılar: Bir metin hangi yollarla zihnimizde bir başka metinle bağdaştırılır ya da benzc-tilir) sen benim yolumu izledin; bana her seferinde biçemle ve dünyayla kurulan ilişkiyle ilgili bir düzenleme önerdin (ardından, doğal olarak, bunun çevresinde pek çok okunmuş kitabın yankılarının yoğunlaşmasını bekliyorum); senin önerilerin on kitabın onunda da uygundu.