KitabYurdu » Kitab » Tarix » Ahmet Taşağıl - Kök Tengri-nin Çocukları


Şeçilmişlər Ahmet Taşağıl - Kök Tengri-nin Çocukları

Ahmet Taşağıl - Kök Tengri-nin Çocukları PDF
ADI:
Kök Tengri-nin Çocukları
REYTİNQ:
  • +25
MÜƏLLİF:
JANR:
DİL:
FORMAT:
ÇAP İLİ:
2015
ÖLÇÜSÜ:
8.19 MB
Türkler kimdir? Nereden gelirler? Tarihleri nasıl başlar? Neden Türk Dünyası diye çok sayıda halk topluluğunun oluşturduğu bir millet grubundan bahsedilir? Sibirya'nın güneyindeki Sayan Dağlarında yaşayan Tuvalı ile Anadolu Dağlarında yaşayan bir Türk karşılaştıklarında neden birbirine benzer bir dil konuşurlar? Neden Tanrı Dağlarındaki yer isimleri ile Türkiye'deki yer isimleri benzerlik gösterir. Bütün bu soruların cevabı İslam Öncesi Türk Tarihinde gizlidir. Çünkü İslam Öncesi Türk Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere bütün Türk kökenli toplulukların erken tarihinin hepsini içine alacak bir biçimde kapsar.
Eski Türkler büyüklü küçüklü boy sistemine dayalı bir hayat tarzını benirnsediklerirıden uzun mesafeler iledeseler de sosyal yapılarının getirdiği dayanışmanın sağlamlığından dağılmıyorlar, manevi yapıları bozulmuyordu. Bu durum onları nesilden nesile taşıyarak yok olmalarını engelledi. Böylece çok uzun mesafeler kat edilerek yapılan göçler, kaybolmaianna yol açmadığı gibi farklı iklimlerde zengin tarihlerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Gök Türk çağında (542-7 45) somut bir Türk devleti modeli tarih sahnesinde ortaya çıktı. Bu model Karaharılı, Selçuklu, Osmarılı modelleriyle Türkiye Cumhuriyeti'ne taşındı. Osmarılı Devleti dışında da Türk toplulukları ayakta kalmayı başardılar. Neticede 2 1 . yüzyılda bir Türk Dünyası'nın varlığı söz konusu oldu.
Bu kitabın amacı, yukarıda ve bu dönem ile ilgili akla gelebilecek sorulara cevap vermekle birlikte, Avrasya'nın geniş bozkırlarında Türklerin İslamiyet Öncesi Tarihlerini bütüncül bir yaklaşım içinde okuyuculara anlatmaktır. tCoğrafyanın genişliği, kaynakların çeşitliliği ve de azlığı, pek çok karışıklığı meydana getirmektedir. Şartlar ne olursa olsun kaynakların ışığında bir ana gövde halinde İslam öncesi Türk Tarihi kurgusu yapılabilir. Elinize aldığınız bu kitapta yazılı kaynakların ışığında Türklerin İslamiyet'e girmeden önceki tarihleri kaleme alınmaya çalışılmıştır.
İnformasiyaMüəllif hüquqları ilə əlaqədar olaraq materialın yükləmə e-keçidi saytdan silinmişdir.

GökBörü
Bu kitabı necə əldə etmək olar?
  • 30 sentyabr 2017 10:26
  • Status: İstidafəçi xətdə deyil