KitabYurdu » Kitab » Roman » Elif Şafak - Şemspare


Şeçilmişlər Elif Şafak - Şemspare

Elif Şafak - Şemspare PDF
ADI:
Şemspare
REYTİNQ:
  • -11
MÜƏLLİF:
JANR:
DİL:
FORMAT:
ÇAP İLİ:
2013
ÖLÇÜSÜ:
3.73 MB
Bundan aylar evvel, Londra’nın bir kenar semtinde sokakta yürürken tepede asılı bir öbek şemsiye gördüm. Rengârenk... Bunları kimlerin oraya getirdiğini sorduğumda görevliler bana “sanat bölümü öğrencileri astı, her hafta farklı şeyler yapıyorlar” dedi. Daha sonra Brighton Sanat ve Edebiyat Festivali’ne gittiğimde bu sefer orada da benzer şekilde iplere asılı lambalar, nesneler gördüm. Gene kimin yaptığını sorduğumda “her sene başka bir dekor oluyor, festivali düzenleyenlerin fikri” dendi. Bunların fotoğraflarını çektim. Twitter’da 600.000’den fazla insan ile paylaştım. Gayet güzel ve sempatik geri dönüşler oldu, hemen herkes buradaki görsel enerjiyi çok sevdi. Birçok okurum dedi ki “Keşke bizler de böyle lambalarla, şemsiyelerle, fenerlerle sokaklarımızı, mekânlarımızı güzelleştirsek.”
Bu fikir, bu özlem içimde büyüdü. Yeni kitabın kapağını yaparken içinde yaşadığımız şehirleri renklendirme fikri üzerinde durduk. Bilhassa yıkık dökük metruk bir sokağa tazelik katmak istedik. Bu kapak, kentsel dönüşümün adeta sembolü haline gelen Tavla Sokak’ta bütün bir gün çocuklarla oynayarak, civarda yaşayan ailelerle sohbet ederek, güle oynaya muhabbetle çekildi. Çekimleri böyle tamamladık. Böylece bize ilham veren görsel, İngiltere’de üniversite kampüslerinde, yerel/bölgesel sanat festivallerinde amatör ruhla havaya asılmış şemsiyeler ve fenerler oldu.
Ekipçe her sanatçının emeğine saygı gösteriyoruz. Şehrin Aynaları’ndan Med-Cezir’e kadar birçok kitabımızın kapağında yurtiçinden ve yurtdışından sanatçılarla işbirliği yaptık ve her seferinde onların isimlerini söyleşilerde zikrettik, kapak içine yazdık. Çünkü biliyoruz ki her eserin ardında çok emek var.